Muresan Radu-Dan2012-01-10

 

Zilele de iarnă sunt tot mai greu de suportat. Frigul este pătrunzător, lacurile îngheţate iar râurile mult prea egoiste nu doresc, parcă, să renunţe la peştii mult prea puţini sau mult prea şireţi pentru noi cei care suferim din greu, pe vânt şi ploaie. Adevăraţi brigadieri într-ale pescuitului neclintiţi, indiferent de vitregimea naturii ne vedem, rareori, puşi în situaţia de a ne declara înfrânţi însă niciodată învinşi în lupta cu vieţuitoarele şirete ale meandrelor sau ale iazurilor misterioase.

            În timpul acestor zile hibernale când ne refacem puterile pentru noi şi noi ofensive nu ne rămân multe de făcut decât fie să ne gândim la zile mai bune dar şi la zile mai rele, fie să ne pregătim „arsenalul" pentru a fi mereu gata de acţiune. Cu prea mult timp la deispoziţie, amintirile sunt mereu benefice pentru a putea realiza progresele realizate peste ani.

Primele mele încercări de a pescui cu feederul se soldau, negreşit, cu încâlcituri dintre cele mai elaborate. Zi de zi, „verde" fiind în ale pescuitului la feeder, mă confruntam cu lipsa unor modele de monturi. Desigur, cele mai la îndemână modele, pentru mine, erau cele de pescuit la grund. Aşadar înlocuiam, pur şi simplu plumbul cu coşuleţul. În timp lucrurile au evoluat, feederele au devenit tot mai multe şi mai diversificate.

Nici monturile nu fac notă discordantă, ele sunt parcă realizate pentru fiecare peşte în parte şi pentru fiecare apă. Nu pot uita nici azi greutăţile întâmpinate în găsirea unei monturi de feeder pretabilă anumitor condiţii, iar lipsa unei baze ducea adesea la frustrări şi partide de pescuit ratate.

Timpurile se schimbă iar prin acest articol doresc să familiarizez pescarii, indiferent de experienţa acumulată, cu câteva tipuri de monturi, de la cele mai simple, la cele mai complexe. Înainte de a începe trebuie să menţionez că am ales să folosesc un fir textil şi un fir foarte gros din motive obiective, lesne de înţeles, mai exact pentru a fi cât mai vizibile în poze. Alături de pozele cu monturi vă voi mai prezenta şi câte un exemplu de peşti prinşi folosind monturile de mai jos.

Voi începe aşadar cu cea mai simplă dintre toate liniile şi anume aşa-numita „running rig". Linia este de o simplitate şi de o eficienţă nemărginită. Este foarte simplu de realizat: pe firul principal se introduce feederul, urmat apoi de o biluţă de cauciuc culisantă. Legătura dintre firul principal şi forfac este realizată printr-un antirăsucitor. Pentru un plus de rezistenţă şi pentru a reduce şi mai mult posibilitatea încâlcirilor, recomand ca biluţa de cauciuc să fie trasă peste primul ochet al antirăsucitorului.

 

 

 

Este cea mai simplă montură a cărei eficienţă este deosebit de mare atât în apă curgătoare cât şi pe lacuri, iar probabilitatea de a se încâlci este foarte mică. În funcţie de locul de pescuit, peştele vizat şi condiţiile de hrănire, lungimea forfacului poate varia de la 10cm până la 1,5m.

 

 

Captură realizată cu montura running rig

În funcţie de anotimp şi comportamentul peştilor această montură poate fi puţin modificată. Dacă spre exemplu pescuiţi pe râu, iar peştii se hrănesc dificil şi este nevoie de linii foarte subţiri şi cârlige de dimensiuni reduse, sau din contră, dacă pescuiţi pe ape cu peşti capitali linia „running rig" poate fi puţin modificată.

 

Mai exact modificarea constă în intercalarea unui elastic de tipul celor folosite de către pescarii de staţionar pentru rubeziană. Modificare este simplu de realizat: de antirăsucitorul care opreşte feederul se leagă un elastic cu lungime şi diametru variabile, apoi se ataşează un alt antirăsucitor de care se prinde forfacul.

Trebuie reţinut faptul că elasticul se alege în funcţie de forfac, astfel pentru un forfac cu diametrul de 0.08 mm recomand un elastic cu diametrul de 0.8mm, pentru un forfac cu diametrul de 0.10 recomand un elastic cu diametrul de maxim 1.0mm, pentru un forfac de 0.12mm recomand un elastic cu diametrul de 1.2mm. Dacă urmăriţi peşti de talie mare şi doriţi să folosiţi un elastic pentru a absorbi şocurile recomand elstice cu diametrul de 1.5mm sau tubulare subţiri. Pentru a evita ruperile în momentul agăţării unor peşti de talie mare, recomand folosirea unui fir cu elasticitate mai mare de tipul Carp Expert Feeder.

Captură realizată cu montura running rig cu elastic de 1.2mm şi forfac de 0.12mm 

O altă montură din categoria celor mai simple face parte şi montura cu antitangler.

Este, şi aceasta, extrem de simplu de realizat şi are la baza montura running rig cu diferenţa că feederul nu este introdus direct pe fir, în schimb se introduce un tub antitangler de ccare se agaţă feederul. Oprirea se realizează în aceeaşi biluţă de cauciuc şi antirăsucitor. Singura alegere care vă rămâne de făcut este să alegeţi antitanglerul care simţiţi că vi se potriveşte cel mai bine fie el unul în unghi sau drept.

O captură reuşită cu montura cu antitangler

 

Montura cu feeder în buclă este şi ea una foarte simplă însă puţin mai migăloasă.

Montura se realizează astfel: într-o buclă se introduce o agrafă cu vârtej. Pe ultima treime din lungimea totală a buclei se leagă trei noduri simple la distanţe aproximativ egale, încecpând dinspre feeder. Astfel în două treimi din buclă va culisa feederul iar pe ultima treime vor exista 3 noduri. După formarea ultimului nod, în mica buclă rămasă se introduce un antirăsucitor de care se va ataşa forfacul. Cele trei noduri au rolul de a distorsiona bucla şi în mod normal se va forma un unghi de aproximativ 90 de grade în momentul în care feederul este suspendat pe nodul cel mai de sus. Această montură se pretează în special unui pescuit pe râruri însă nu recomand a se folosi în combinaţie cu coşuleţe mai grele de 30 de grame deoarece apare riscul ca prin presiunea exercitată de feeder asupra nodului, în momentul lansării şi a frânării acestuia pentru a atinge locul ales, acesta din urmă să se desfacă sau să se rupă.

Pentru toate aceste monturi se pot folosi în general orice tip de feeder, exceptând feederele culisante cu firul prin interior.

Un caras prins cu montura cu feeder în buclă

 

Din capitolul celor mai simple linii pentru lac face parte si montura cu method feeder.

Tipul acesta de montură s-a dovedit pe parcursul timpului a fi o metodă de frunte atunci când vine vorba despre pescuitul pe lacuri după peşti precum crapul, carasul, platica. Realizarea monturii este simplă: se introduce method feederul pe fir apoi există două variante. Prima variantă implică introducerea unei biluţe de cauciuc iar legătura dintre firul principal şi forfac să fie realizată printr-un antirăsucitor. Cea de a doua variantă şi cea mai simplă implică folosirea unui blocaj „păianjen" pentru înaintaş. Indiferent de dimensiunea peştelui, folosind acest tip de feeder şi a acestei monturi, trăsăturile vor fi vizibile fără excepţii.

Pentru acest tip de montură este recomandată folosirea oricăror tipuri de feedere culisante cu fir interior, fie ele plate sau arcuite cu sau fără tub antirăsucire. De asemenea pentru eficienţă maximă recomand ca lungimea forfacului să fie foarte scurtă, undeva în jurul valorii de 10cm.

Captură de excepţie cu method feederul

 

Montura „pater noster" pentru feeder face parte din categoria monturilor mai complexe.

Această montură necesită un nod special pe care îl voi prezenta puţin mai jos, nod numit „water knot" sau „nod de apă" şi este mai simplu decât o sugerează numele. Această montură poate fi folosită pe râruri doar dacă lansarea se face numai în aval, în caz contrar există riscul ca trăsăturile să nu fie sesizate. În schimb această montură este recomandată de pescarii de top ca fiind montura perfectă pentru pescuitul la plătică în special şi pentru peşti a căror trăsătură este foarte fină în general.

Nodul „water knot" este extrem de simplu de realizat.

Firul principal şi firul pentru forfac se aşează unul lângă celălalt

Apoi se realizează o buclă...

Firul principal şi cel pentru forfac se trec de 4 ori prin această buclă...

După ce firele au fost trecute de 4 ori prin buclă, se umezesc şi se strâng

Rezultatul final va fi un nod perfect

Trebuie menţionat faptul că pentru ca această montură să fie eficientă, lungimea forfacului trebuie să depăşească lungimea firului de care este ataşat feederul. Pentru acest tip de montură se pot folosi orice fel de feedere exceptându-le pe cele culisante cu fir interior.

Peşti mici capturaţi cu montura „pater noster"

 

Următoarea montură face parte din familia celor mai complexe şi se numeşte montura semi-fixă.

Linia este mai complexă şi implică mai multe elemente. Mai întâi se introduce pe firul principal un opritor de cauciuc urmat apoi de o biluţă culisantă de cauciuc după care se introduce o agrafă cu vârtej de care se va ataşa feederul. După toate acestea urmează o altă biluţă culisantă de cauciuc şi un antirăsucitor. Această montură este ambivalentă ea putând fi folosită fie cu feederul blocat între biluţe, opritorul de cauciuc şi antirăsucitor caz în care în momentul în care peştele trage se agaţă singură doar din greutatea feederului. Se poate folosi şi cu feederul culisant pe o distanţă la alegerea pescarului, situaţie în care peştele se va agăţa din nou singur. Deci se poate spune că este o montură cu autoînţepare. Montura poate fi folosită atât pe ape curgătoare cât şi pe lacuri, singurul dezavantaj evident fiind acela că există posibilitatea ca muşcăturile peştilor celor mai mici să nu poată fi observate.

Cu montura semi-fixă crapul s-a înţepat singur

 

Ultima montură pe care doresc sa o prezint este preluată de la pescarii de crap şi se numeşte montura elicopter.

Montura aceasta seamănă destul de mult cu montura semi-fixă dar este destul de diferită şi se realizează astfel: pe firul principal se introduce un opritor de cauciuc urmat de o biluţă culisantă de cauciuc apoi un antirăsucitor sau un vârtej cu agrafă pentru cârlig. După aceea se refac primii paşi în sens invers; se introduce o biluţă culisantă de cauciuc şi un opritor din cauciuc. Legătura dintre firul principal şi feeder se realizează fie prin legarea directă a feederului fie printr-un vârtej cu agrafă interpus.

Această montură se adresează în special pescuitului pe lacuri şi peştilor de talie mare, însă spre deosebire de montura precedentă, muşcăturile peştilor celor mai mici vor fi vizibile. Prin construcţia ei este o montură de distanţă cu proprietăţi antiîncâlcire foarte bune. Pentru această montură recomand folosirea feederelor agăţate de genul celor lacrimă sau arcuite fixe.

Un crap capturat cu montura elicopter.

În câteva cuvinte acestea ar fi principalele monturi de feeder folosite de către pescarii din Occident dar şi de către mine. Sunt monturi clasice pe care le recomand tuturor pescarilor fie ei începători sau avansaţi.

Singura întrebare care se ridică este care montură o veţi folosi la următoarea partidă?


Salmo Warrior

Salmo Warrior

2014-03-12 | Sursa: WSB

Dupa cum spunea si Razvan... "Măaleg doar cu adrenalina atacurilor, în timp ce Andrei prinde din ce în ce mai bine cu un alt vobler XXL de la Salmo. Dar mai bine îl las pe el săpovesteascăce a urmat... " ... pe una din incintele ( INCINTA ) de la Cormoran... soarele abia a rasarit... in continuare pe cer nu e nici urma de nori.  Chiar daca dimineata am insistat si eu, ca si Razvan pe topwatere mari, gen Heddon Super Spook (modelul cu 3 triple), si pe Salmo Fatso...


La pescuit în Defileul Lăpuşului

La pescuit în Defileul Lăpuşului

2014-03-05 | Sursa: WSB

E luni dimineata – inceput de saptamana ce coincide cu prima zi a lunii iulie, sunt liber azi si stau sa-mi fac un plan de o partida de pescuit pana mai pe seara. Dar unde sa merg ? Dau cateva telefoane si aflu de la un prieten de-al meu ca Somesul inca nu s-a limpezit si ca nu prea a avut rezultate in ziua anterioara. Imi fuge gandul sa fac o partida de salau pe unul din lacurile din apropiere…..dar stand un pic si gandindu-ma: pune barca, umfl-o, pune motorul, bateria si toate...


Mann's C4 loveşte din nou

Mann's C4 loveşte din nou

2014-02-26 | Sursa: WSB

La putin timp dupa partida cu pricina, Adelin insista sa repetam experimentul. u trecuse decat o saptamana, insa pofta de cranking la stiuca nu imi disparuse deloc, asa ca spun da fara ezitare. Si de data asta ajugem pe balta tarziu, dupa orele 17. Desi eram setat pe cranking, zic totusi sa largesc putin gama de naluci si sa aleg o gama mai variata dar care sa-mi permita sa pescuiesc rapid. ac o selectie de spinnerbaits, chatterbaits, oscilante mai grele, voblere rattlin si ceva...


La Vladi cu Mann's C4

La Vladi cu Mann's C4

2014-02-19 | Sursa: WSB

Intr-una din dupa amiezele plicticoase din toiul verii in care nu iti vine sa faci nimic altceva decat sa te tolanesti pe dormeza cu clima la maxim, imi suna telefonul….De lene, nici ca imi vine sa ma ridic sa vad cine e, dar vad ca insista si asta inseamna ca e de bai. E Adi, si asta cand suna are chef de peste. Nu ii ia mult sa ma convinga ca e cea mai tare zi si ca stiuca va manca ca nebuna in acea dupa amiaza. Cu inocenta unei adolescente, ma las prostit si ma trezesc cu geanta...


Salmo Executor

Salmo Executor

2014-02-11 | Sursa: WSB

In primii ani de dupa 1990, odata cu democratia, au inceput sa apara in tara si primele magazine specializate in comertul cu produse de pescuit. Trecuse era in care singurele scule ''adevarate'' erau aduse de o ruda norocoasa, care apucase cu greu o excursie in vest sau un contract de munca in tarile arabe si incepea o perioada putin tulbure, in care, in acelasi magazin si cateodata cam la acelasi pret, puteai gasi alaturate, un produs de marca (Rapala, Daiwa, Shimano,...) langa o copie...


După topirea gheții

După topirea gheții

2013-12-10 | Sursa: Nagy Levente

  Odată cu trecerea timpului, cred că toţi pescarii se satură de iarna lungă şi toți aşteaptă cu nerăbdare sosirea primăverii, pentru a putea ieşi pe apa favorită şi a-şi practica hobby-ul. Ei bine, primăvara adevărată este încă departe, dar, în schimb, în ultimele zile vremea a fost favorabilă pentru pescuitul pe râu, dându-ne astfel posibilitatea să ieşim din monotonia zilelor lucrătoare. Profitând de ocazie, am...


Peştii din adâncuri

Peştii din adâncuri

2013-11-12 | Sursa: Nagy Levente

  De săptămâni bune, împreună cu prietenul meu Bömbi, planificam o partidă de pescuit. Au fost alese mai multe locuri şi perioade de timp, dar, întotdeauna, în ultima clipă intervenea ceva. Când mie, când prietenului ne apărea ceva de rezolvat, ce amânau pescuitul împreună… Într-o sâmbătă, dimineaţa, îmi sună telefonul. Păi cine altcineva putea să fie decât prietenul meu Bömbi care,...


Noutăți de toamnă - partea a doua -

Noutăți de toamnă - partea a doua -

2013-11-04 | Sursa: Mureșan Radu-Dan

  Toamna este tot aici și, dacă până acum s-a dovedit a fi destul de blândă, se pare că zilele senine, scăldate de soarele binevoitor, încă, sunt pe sfârşite, iar locul lor va fi luat de zile scurte, gri, triste şi friguroase. Privesc îndelung pe geam la ploaia ce cade lin dar care, totuşi, apasă greu pe umerii noştri, ai celor mai împătimiţi într-ale pescuitului. Tristeţea toamnei târzii este mare, iar mintea ne...


Noutăți de toamnă - prima parte -

Noutăți de toamnă - prima parte -

2013-10-23 | Sursa: Mureșan Radu-Dan

  După o lungă absenţă din peisajul pescuitului, forţat de împrejurări ce nu puteau suferi amânare, am revenit timid, ce-i drept. Sunt absolut sigur că revenirea mea nu va fi una foarte fericită, din prisma pescarilor, dar, mai ales, a veştilor pe care le aduc. Oricât ar fi de neplăcut, cineva tot trebuie, la un moment dat, să o spună, deoarece inevitabilul nu poate fi evitat, iar negarea nu este o soluţie. E toamnă!!! Am spus-o eu şi ştiu că,...


Cu Turbo Soft-uri la crap

Cu Turbo Soft-uri la crap

2013-08-01 | Sursa: Mureşan Radu-Dan

Vara este aici. Nu credeam, după toată desfăşurarea de forţe a naturii, presărată cu ploi, vânt şi prea puţine zile frumoase, că voi putea spune, „Da, a venit adevărata vară!". În fine, a venit, dar cu ce folos pentru mine? Multă muncă, bătaie de cap, stres, termene limită. Atât de multe evenimente se succed cu repeziciune încât nici nu mi-am dat seama că stau pe acest scaun, scriind acest mic articol, la finele lunii iulie. Da, au trecut...


Crapii iubesc pufarinul

Crapii iubesc pufarinul

2013-06-25 | Sursa: Mureşan Radu-Dan

Timpul pentru pescuit şi, implicit, articole, este tot mai restrictiv. Alte zeci, sute şi mii de rânduri aşteaptă a fi scrise, iar miile de cuvinte ce trebuie transpuse pe hârtie sunt nerăbdătoare. Din nefericire, nu sunt despre pescuit. Dar asta e o cu totul altă poveste. Odată cu sosirea caniculei, deoarece mai nou avem, pe lângă iarna cruntă, o primăvara care pare mai mult toamnă tristă şi plină de lacrimi şi o vară caniculară. Cu alte cuvinte, avem...


La Cormoran cu Maas Marauder jr.

La Cormoran cu Maas Marauder jr.

2013-06-12 | Sursa: WSB

E dimineaţă devreme şi pescuim în Delta Dunării, pe una din incintele de la Cormoran. Soarele abia a răsărit, pe cer nu e nici urmă de nori. Sub razele lui piezişe apa pare neagră, iar umbrele stufului de pe marginea canalului şi ale pâlcurilor de iarbă subacvatică sunt încă lungi. În aer nu adie nicio pală de vânt şi suprafaţa apei e ca o oglindă. Alegem să pescuim pe canalul cu apă adâncă din marginea incintei, fiindcă pe deschiderile...


O partidă cu surprize

O partidă cu surprize

2013-05-28 | Sursa: Mureşan Radu-Dan

            Nu ştiu dacă există, în vastul dicţionar de zicale şi vorbe de duh al limbii române, vreo cugetare profundă despre timp şi bani. Dacă nu există, atunci o minte mai iscusită într-ale vorbelor ar trebui să se apuce de lucru, iar dacă există, atunci înseamnă că nu am auzit-o eu.             De ceva vreme, nu de ieri, de azi, un conflict enervant şi de-a...


Atmosferă ciudată

Atmosferă ciudată

2013-04-09 | Sursa: Nagy Levente

  Partida despre care vă voi povesti s-a desfăşurat într-o atmosferă ciudată. Ciudată, deoarece pescuitul nu s-a desfăşurat, ca de obicei, de pe mal sau din barcă, ci direct din apă, căutând peştii în apa mică din apropierea pâlcurilor de trestie. Aşteptam cu nerăbdare ziua pescuitului, deoarece urma să încerc şi o nouă lansetă de spinning, care la prima vedere mi-a atras atenţia. Mă aştepta spre testare lanseta ET Excalibur de 2,40...


Ştiucile sunt canibale. O realitate crudă pentru Salmo Pike!

Ştiucile sunt canibale. O realitate crudă pentru Salmo Pike!

2013-04-01 | Sursa: WSB

  Recunosc că am voblerul, despre care vă voi povesti, de ceva vreme în trusă. Nu ştiu ce să zic, dar până în 2012 nu mi-a inspirat încredere. Poate şi pentru că nu am ales prea bine locaţiile unde să-l folosesc. După un concurs Best 5 Pike ratat la Periprava, mai aveam de petrecut 5 zile în Deltă, se pare că mai mult pe incinte decât pe Dunăre, care era mult prea tulbure pentru a merita deranjul. Nici o problemă, sunt ştiuci mari pe...


Montura Slider

Montura Slider

2013-03-26 | Sursa: Mureşan Radu-Dan

  Nu ştiu de ce, dar mi se pare că primăvara este mult mai capricioasă decât toamna. Ploaia, vântul şi frigul se succed pe rând sau atacă împreună într-o simpatică haită de eterni prieteni ai pescarului. Sesizaţi ironia. Lacurile dezgheţate sunt prea reci pentru o activitate serioasă, lacurile, încă îngheţate, sunt mult prea periculoase pentru pescuit, iar râurile din zonă duc lipsă de peşti, apa însă abundă în...


Softuri Mann's, tehnici de primăvară

Softuri Mann's, tehnici de primăvară

2013-03-19 | Sursa: WSB

  Sezonul rece e pe terminate, primăvara intrându-şi, încet-încet, în drepturi. Temperatura apei e în uşoară creştere, iar peştii părăsesc deja locurile de iernat, îndreptându-se treptat către cele propice reproducerii. E momentul oportun pentru ca Mann's shad să stralucească încă o dată. Un soft care regăseşte de ani buni în topul preferinţelor personale şi care, odată cu încălzirea apei, excelează. Ce...


Montura culisantă

Montura culisantă

2013-03-12 | Sursa: Mureşan Radu-Dan

  Of! Măcar de ne-ar lăsa vremea asta puţin În pace, să ţină şi cu noi, cei chinuiţi în case de lipsa pescuitului. E duminică dimineaţa şi planurile mele, oarecum măreţe, s-au cam destrămat odată cu ploaia ce cade greu, apăsătoare pe asfaltul ce-mi împrejmuieşte blocul. Cum planurile nu s-au potrivit întru totul, nu-mi rămâne decât să pun mâna pe câteva accesorii simple şi să exersez realizarea unei monturi culisante...


Power Fishing-ul în pescuitul la ştiucă

Power Fishing-ul în pescuitul la ştiucă

2013-03-05 | Sursa: WSB

  Împrumutat din pescuitul la Bass, termenul de Power Fishing se referă la un pescuit agresiv, cu mult zgomot, realizat în mare viteză, atât pe verticală cât mai ales pe orizontală. Nălucile recomandate în aceste cazuri fiind heavy jigurile, crankbaiturile, spinnerbaiturile, buzzbaiturile, rotativele sau alte modele de Big Bait-uri. Deşi mai puţin popular, la noi este practicat, atât de către pescarii experimentaţi care ştiu ce fac în...


Monturi pentru pescuitul la match - montura fixă

Monturi pentru pescuitul la match - montura fixă

2013-02-20 | Sursa: Mureşan Radu-Dan

  E iarnă de ceva vreme şi, totuşi, de multe ori mă întreb dacă, într-adevăr, aşa e sau e început de primăvară. Lacurile, odată îngheţate, se dezgheaţă, mierlele din jurul blocului cântă dimineaţa de parcă ar fi miezul verii şi nu  februarie. Gheaţa subţire nu permite practicarea pescuitului la copcă, râurile, unele mult prea scăzute, fac localizarea peştilor foarte dificilă, dacă nu imposibilă. Gropile de altădată sunt...


Fatso Crank, adrenalină în peliculă

Fatso Crank, adrenalină în peliculă

2013-02-19 | Sursa: WSB

  Nu e niciun secret că, atunci când vine vorba de ştiucă, sunt un mare fan al voblerelor de tip crank. Am mai declarat-o şi cu alte ocazii . Însă Salmo Fatso Crank, nu e doar un simplu crankbait, ci o sursă constantă de adrenalină în mai toate ieşirile când îl scot din trusă.   Primele modele Fatso le-am achiziţionat în urmă cu 6-7 ani, când nălucile de talie mare nu se bucurau de o popularitate foarte ridicată...


Despre arome și aditivi lichizi

Despre arome și aditivi lichizi

2013-02-06 | Sursa: Benzar Zsolt

  Majoritatea nadelor comercializate în ziua de azi sunt deja aromatizate, dar asta nu înseamnă neapărat că nu pot fi îmbunătățite cu diferite arome. Poate parte din frumusețea pescuitului este ca putem sa jonglăm cu gustul și parfumul nadei cu zeci de arome, în speranța că găsim formula câștigătoare cu care atragem și prindem peștii în orice împrejurare. Voi încerca în cele ce urmează să vă arăt care sunt...


Mann's C4, reţeta pentru ape mici cu ştiuci

Mann's C4, reţeta pentru ape mici cu ştiuci

2013-02-04 | Sursa: WSB

  Pescuitul la răpitori înseamnă, de cele mai multe ori, adaptare continuă. O încercare de a rezolva un puzzle în care piesele sunt bine aşezate în trusa de pescuit şi poartă ancore. Multiplele încercări şi experientele trecute sunt singurul mod în care poţi avansa. O scenă a acestui puzzle halieutic s-a consumat în Deltă, pescuind pe o incintă cu apă limpede, adăncimi între 0,5-2 metri, cu vegetaţie submersă, plauri din...


Gruburi de gheaţă

Gruburi de gheaţă

2013-01-29 | Sursa: WSB

  Încurajat de emisiunile din vară, despre pescuitul la biban, am decis să probez nălucile de silicon de la Mann's şi Wizard şi în condiţii de iarnă, cu răpitori inactivi şi greu de localizat. Pentru asta am ales gruburi de unu şi doi inch în culori variate, de la alb sidef la chartreuse trecând prin tot spectrul: galben, roşu, portocaliu, mov, albastru, roz şi altele şi o zonă care e vestită pentru rezultatele modeste chiar în perioadele de...


Cu sau fără coadă

Cu sau fără coadă

2013-01-22 | Sursa: WSB

  Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când am câteva minute libere în timpul zilei, prefer să intru în cel mai apropiat magazin de pescuit în loc să aleg o cafenea şi asta nu pentru a cumpăra ceva, am încă multe kilograme de năluci, gume, voblere, linguri, spinerbait-uri sau altele, al căror ambalaj este intact, ci pentru poveştile care se ţes când se-ntâlnesc câţiva oameni atinşi de aceiaşi ciudată dambla. Încă nu am...


La final de an

La final de an

2012-12-26 | Sursa: Mureşan Radu-Dan

Anul se apropie de finalul inevitabil, ba, mai mult, acum mai bate şi un sfârşit al lumii la uşi, alături de Moş Crăciun şi spiritul Crăciunului. Pescuitul, pentru foarte mulţi pescari, a intrat în cea mai urâtă şi nedorită perioadă a anului, iarna. Majoritatea pescarilor şi-au curăţat, lustruit şi agăţat în cui ustensilele cu gândul trecător, vesel sau trist, la un an care s-a încheiat, pentru majoritate, prea repede. Din punct de vedere...


Şalăii, arădenii şi plătica vieneză

Şalăii, arădenii şi plătica vieneză

2012-12-17 | Sursa: WSB

  Prezenţa iernii se face din ce în ce mai simţită şi planurile noastre se îndreaptă încet spre activităţi indoor, unde încercăm să ne hidratăm cu muzică, poveşti şi distracţia specifică sărbătorilor. După câteva întâlniri în care discutam ce am făcut în anul care tocmai se încheie, dar mai ales despre ceea ce nu am apucat să facem, ajungem să vorbim despre o locaţie aproape de Viena unde, de fiecare dată...


HASTA LA VISTA CARPA!

HASTA LA VISTA CARPA!

2012-12-11 | Sursa: Benzar Zsolt

  Ne gândeam de ceva vreme la un prototip de lansetă de feeder de putere mai mare, care să fie utilă pentru pescuitul crapului sau mrenei şi acum sunt gata să o testez. Specificaţiile, după care a fost produsă această lansetă, au fost clare: trebuie să rezulte o lansetă de feeder robustă, cu acţiune semiparabolică. Peştii ţintă: capturile mari. Iar pentru acest deziderat lanseta trebuia să poată arunca, cu uşurinţă, greutăţi mari, neobişnuite, la distanţe...


Illex TN

Illex TN

2012-12-01 | Sursa: WSB

  De multe ori, mai în glumă sau serios, ne mai întrebăm unii pe alţii: "Dacă ar fi să iei o gumă / un vobler, dar numai una / unu cu tine la pescuit... ce ai alege?" În materie de gume îmi era simplu să răspund, dar când vine vorba de voblere, de fiecare dată mă bâlbâiam la răspuns... Efectiv nu ştiam ce să răspund, pentru că nu aveam unul care să poată prinde orice specie. Anul acesta însă totul s-a schimbat, când...


Caraşi cu... fitze

Caraşi cu... fitze

2012-11-27 | Sursa: Mureşan Radu-Dan

  Deşi suntem în noiembrie e frig, e ceaţă şi iarba e grizonată de bruma nopţilor tot mai lungi, tot mai friguroase, tot mai tăcute şi, parcă, mai toate, învăluite, fie în ceţuri nărăvaşe, fie în fumul coşurilor caselor care şerpuieşte spre cer încercând, parcă, atingerea unei alte lumi. Imaginea este dezolantă, dacă nu eşti un bacovian convins, sau artistică, dacă eşti unul dintre cei care apreciază urâtul şi frumosul...