Muresan Radu-Dan2012. ianuarie 17.

Nadă în sus, nadă în jos, ce găselniţa o mai fi şi nada asta? Dacă în urmă cu vreo 10 ani m-ar fi întrebat cineva „cu ce ai nădit?" probabil că m-aş fi uitat oarecum ciudat la el şi mi-aş fi văzut în continuare de pescuit. Pe vremea aceea, copil fiind şi începător într-ale pescuitului, nu aveam niciun fel de cunoştinţe despre nade, nădire, în cel mai bun caz şi în cele mai bune zile aruncam la începutul partidei un bulgăre, doi de mămăligă şi apoi, vorba atât de draga românilor „Dumnezeu cu mila".

După câţiva ani aflasem şi eu ce este o nadă, la ce foloseşte ea, însă nu prea ştiam eu cum se foloseşte. Desigur pentru a afla nu exista decât o posibilitate şi anume aceea să merg cât mai mult la pescuit pentru a testa şi învăţa cum anume trebuie preparată şi folosită o nadă.

Multe pungi de nadă au fost sacrificate în numele experimentului şi a învăţăturilor într-ale pescuitului pentru ca într-un final să deprind tot mai mult tainele minunatului amestec de făinuri frumos, atractiv şi ispititior mirositoare, pentru peşti şi pescari de o potrivă.

Pescari începători vor exista mereu, la fel cum vor exista şi cei care nu au lângă ei pe cineva mai experimentat care să le împărtăşească din secretele „profesionale". Paleta nadelor se lărgeste mereu cu noi şi noi produse, specifice şi tot mai orientate spre specii şi anotimpuri diferite. Acestea fiind spuse, articolul acesta are menirea de a veni oarecum în ajutorul pescarilor începători care doresc dar nu ştiu cum să-şi prepare nada pentru o partidă de pescuit. Trebuie reţinut încă de la început că pentru a obţine o nadă perfectă care să lucreze bine şi să atragă peştii pe vad trebuie urmate o serie de etape, peste care dacă veţi sări, eşecul unei partide este aproape asigurat.

Acecst articol este primul dintr-o serie de două şi vom trata în special prepararea unei nade destinate, aşa cum o sugerează şi titlul, peştilor albi, mai exact tuturor peştilor paşnici cu excepţia cyprinidelor mari precum crapul şi amurul, aceştia din urmă vor fi trataţi mai pe larg într-un alt articol.

Pentru azi am selectat doar o mică parte din larga paletă a nadelor şi aditivilor din gama Benzar, mai exact nade cu o granulaţie mică şi medie, acestea fiind în general nadele care se adresează acestor peşti albi.

Am selectat nade precum Benzar Mix Special Concurs, Benzar Mix Ice Mix, Benzar Mix Special Feeder, Benzar Mix Clean, Benzar Mix Oblete, Benzar Mix Special Plătică, Benzar Mix Scobar Făină de Sânge, Benzar Mix River, Benzar Mix Scobar, Benzar Mix Mreană-Scobar, Benzar Mix Anason, precum şi variantele negre Benzar Mix Special Concurs Black şi Benzar Mix Ice Mix Black.

Cea mai mare problemă a mea dar şi a multor pescari a fost aceea a alegerii nadei pentru o partidă ce are ca ţintă peşti albi. Acest lucru este în general cauzat de abundenţa nadelor destinate anumitor peşti, iar pescarii sunt oarecum prinşi într-o dilemă.

Atunci când eu am dubii asupra alegerii unei anumite nade, o aleg mereu pe cea mai simplă şi pe cea care în decursul timpului mi-a adus cele mai mari satisfacţii. Astfel în continuare am să vă prezint cea mai simplă nadă precum şi paşii care trebuie urmaţi pentru a obţine maximul de la ea.

Am ales nada Benzar Mix Special Concurs combinată cu Benzar Mix Ice Mix. Această nadă este una de bază şi se adresează unei palete largi de peşti. Ea este, dacă doriţi, o nadă de bază universală. În funcţie de peştele căutat aceste două nade pot fi aditivate cu o gamă largă de aditivi. Pentru pescuitul babuştei aditivul indicat este Benzar Mix Turbo Concentrat Gardons(Babuşcă) sau Benzar Mix Turbo Concentrat Vanilie; pentru peşti precum carasul se pot folosi aditivi precum Benzar Mix Turbo Concentrat Miere, Benzar Mix Turbo Concentrat Tutti Frutti, iar pentru plătică cel mai productiv este Benzar Mix Turbo Concentrat Brasem-Caramel.

Cele două nade alese au granulaţii diferite: Benzar Mix Special Concurs are o granulaţie medie cu multe seminţe sparte de cânepă, pesmet englezesc roşu precum şi o serie de făinuri şi cereale măcinate pe când Benzar Mix Ice Mix are o granulaţie fină cu un adaos consistent de făină de larve de libelulă.

Pentru a putea prepara nada în condiţii optime veţi avea nevoie de cel puţin două recipiente suficient de încăpătoare. Sfatul meu este acela să folosiţi bacuri sau găleţi. Pentru articolul de azi am ales să folosesc o găleată Carp Expert cu capac şi capacitate de 20L. Aceasta ar putea fi catalogată ca un moft, însă adevărata ei utilitate este aceea că datorită capacului, nada, odată umectată şi pregătită pentru pescuit, nu se va usca pe durata zilei, sau în caz de ploaie, nada va rămâne umectată la fel.

Odată ce aveţi totul pregătit, se poate trece la prepararea efectivă a nadei. Pentru început cele două nade se amestecă în forma lor uscată până devin omogene.

Pasul următor este acela al pregătirii aditivului Benzar Mix. Pentru pescuitul peştilor mici prefer în majoritatea cazurilor aditivi Benzar Mix Turbo Concentrat.

Aditivi Benzar Mix Turbo Concentrat înglobează o mare cantitate de aditiv concentrat alături de proporţii bine alese de alcool.

Conţinutul de alcool al aditivului îi asigură acestuia o dispersie foarte rapidă în apă, indiferent de sezonul în care este folosit. Aditivi Turbo Concentrat sunt preferaţii mei atunci când ţinta sunt peştii albi deoarece îmi asigură o atracţie rapidă a acestora pe vad. Având în vedere că discutăm despre peşti albi, nădirea trebuie să fie una cât mai activă, bazată în primul rând pe întreţinerea vadului cu nadă, aceasta din urmă fiind, în mod natural, destul de slab proteică, astfel peştii nu vor fi saturaţi din cauza cantităţii de nadă aruncată pe parcursul unei zile.

Aditivii lichizi mai au un atu major în faţa celor praf şi anume că aceştia se introduc în apă cu care urmează a fi umectată nada, astfel aroma lor se va impregna adânc în particulele de nadă, pe când cei praf doar aderă la aceasta, iar după ce nada ajunge în apă, se dispersează odată cu prezenţa curentului de substrat.

După cum puteţi observa în prima fotografie, am adus cu mine şi câţiva aditivi Benzar Mix Aditiv Lichid precum Benzar Mix Aditiv Lichid Caşcaval, Benzar Mix Aditiv Lichid Scorţişoară şi Benzar Mix Aditiv Lichid Spice. Aceştia sunt aditivi pe bază de sirop de glucoză şi sunt recomandaţi să fie folosiţi în special pentru nadele de râu sau pentru peşti mari deoarece prin conţinutul lor, aceştia modifică mecanica nadei, inducându-i proprietăţi colante ridicate. Este de preferat să fie folosiţi în combinaţie cu Benzar Mix Turbo Concentrat pentru a obţine o dispersie imediată a aromei şi o atracţie rapidă a peştilor pe de o parte şi o putere colantă mai mare pe de alta.

Odată ce aţi introdus treptat apa cu aditiv şi aţi amestecat viguros nada, trebuie să treceţi la pasul următor şi anume sitarea. Pentru aceasta firma Energofish vă pune la dispoziţie o gamă variată de site cu diametre şi „ochiuri" diverse şi anume gama EnergoTeam Deluxe.

Pentru o nadă cu granulaţie fină şi medie recomand folosirea unor site cu un diametru cuprins între 1,5 şi 3mm.

Pasul următor este sitarea nadei. Este un pas crucial în realizarea unei nade care să lucreze la potenţialul ei maxim. Odată cu introducerea apei peste nada uscată, umectarea nu se realizează uniform.

În nadă se creează o serie de mici bulgări cu un conţinut ridicat de apă. Dacă nada nu este sitată aceşti bulgări se vor aşeza pe substrat, inactivi, pe când restul nadei va lucra foarte activ, lucru ce va duce la dispersarea peştilor pe întreaga coloană de apă, însă de cele mai multe ori, bulgărele pentru nădire fie se va desface în zbor fie se va sparge la contactul cu apa, iar mecanica va fi una aproape de neînţeles.

Pentru a obţine o nadă perfectă, aceasta trebuie umectată treptat şi sitată după fiecare umectare, oferindu-i suficient timp pentru ca toate particulele să absoarbă umiditatea. Între umectări sunt necesare pauze de minim 15-20 de minute, şi personal vă sugerez să realizaţi aproximativ 3 umectări: 1. umectarea iniţială, 2 umectarea intermediară care definitivează nada în proporţie de 90%, 3. umectarea finaă când definitivaţi consistenţa nadei. Dacă veţi grăbi acest proces de umectare nada se va umecta neuniform, iar particulele încă uscate vor duce la apariţia unor bulgări plutitori, precum cel din imaginea de mai sus.

Odată ajunşi pe substrat, de cele mai multe ori, mai departe de locul ales pentru pescuit, fiind purtat de curent, nada va fi hiperactivă, se va desface rapid, dând naştere unui efect de „vulcan" cu multe paricule care se ridică la suprafaţă.

Particulele care nu s-au umectat se vor ridica la suprafaţă şi vor rămâne acolo pentru a fi purtate de curent, iar din nefericire odată cu ele vor pleca şi mulţi dintre peşti. Această nadă, folosită în condiţii de apă rece sau atunci când peştii sunt reticenţi va duce, negreşit, la un efect de bumerang, adică peştii vor fi reticenţi în a se aşeza pe vadul nădit.

O nadă umectată corect va ajunge intactă pe substrat fără a mai pluti.

Odată ajună acolo, ea se va desface mai lent iar paritcule vor continua să se ridice însă vor creea un efect de ploaie, şi anume acestea se vor înălţa câţiva centimetri după care se vor reaşeza deasupra locului nădit în proximitatea căruia se va forma o peliculă, unu nor atractiv pentru peşti. Acest nor va asigura persistenţa aromelor precum şi menţinerea peştilor pe substrat, adică în regiunea cea mai productivă pentru pescuit.

Dacă din neatenţie aţi adăugat prea multă apă la nadă, veţi obţine un terci inutilizabil.

În cazul în care peşti precum carasul, platica sau babuşca nu sunt ţinta dumneavoastră, în schimb preferaţi obleţii şi un pescuit foarte activ şi antrenant atunci veţi avea nevoie de o nadă specială pentru aceştia.

Nada Benzar Mix Oblete este o nadă cu granulaţie fină, de culoare brună şi cu proprietăţi dispersante. Mai exact este o nadă creată în aşa fel încât să poată fi folosită fie subumectată fie supraumectată pentru a se sparge imediat după contactul cu apa.

Pentru nada de oblete veţi avea nevoie şi de un colorant. Pentru acest articol am folosit un Tracix Blanc/White produs de firma Sensas. Familia coloranţilor Tracix reuneşte o serie de culori precum alb – pentru oblete, negru – pentru ape reci, oblete sau peşti reticenţi, galben – în general utilizat pentru plăticile de talie mică, rosu - oblete, orange – obleţi la suprafaţă şi peşti mari pentru nada de substrat, brun – babuşcă, plătică. Scopul acestor coloranţi este acela de a colora nada şi de a creea un nor persistent odată ajunsă în apă.

Umectarea nadei pentru oblete este realizată în acelaşi mod ca şi pentru restul peştilor. Nada şi Tracixul se amestecă în starea lor uscată, apoi se umectează în funcţie de consistenţa dorită, fie subumectată, fie supraumectată până la limita la care pot fi creaţi mici bulgări de mărimea unei nuci pentru o nădire ritmică şi în vecinătatea malului.

Legat de introducerea Tracixului, există opinii diferite. Unii pescari îl introduc în nada uscată, unii îl diluează în apa cu care urmează a fi umectată nada iar alţii îl adaugă la nada deja umectată. Totul ţine de preferinţele fiecăruia, dumneavoastră nu vă rămâne decât să alegeţi care este varianta cea mai bună.

Odată ajunsă în apă, nada va da naştere unui nor puternic şi persistent, perfect pentru a atrage obleţii dar şi babuştile şi plăticuţele mici, în funcţie de culoarea aleasă. De asemenea, Benzar Mix Oblete poate fi combinat cu nade precum Benzar Mix Ice Mix, ambele având o granulaţie fină şi proprietăţi colante reduse.

În încheiere se impun o serie de concluzii şi completări:

- atunci când folosiţi nade diferite, întotdeauna se amestecă în starea lor uscată, apoi se trece la umectare;

- dacă folosiţi aditivi lichizi, aceştie trebuie diluaţi în apa cu care veţi umecta nada;

- întotdeauna apa se adaugă treptat la nadă şi nu invers;

- pentru a obţine o nadă omogenă se recomandă cel puţin trei cicluri de umectare-sitare, între cicluri trebuie să existe o perioadă de timp de minim 15-20 de minute;

- pentru a obţine o nadă inactivă, recomand umectarea acesteia cu o seară înaintea partidei de pescuit;

- nădirea trebuie adaptată în funcţie de comportamentul peştilor şi de modul în care reacţionează aceştia la nadă şi nădire;

- supranădirea unui vad poate avea o serie de consecinţe precum „tăierea" sau „omorârea" lui, adică peştii se vor sătura sau se vor speria şi vor pleca. O altă urmare este aceea de alungare a peştilor mai mari şi de înlocuire a acestora cu peşti de talie mică;

- în nada pentru peşte alb recomand să nu se folosească TTX. Caracteristicile proteice ridicate duc la saturarea prematură a peştior şi, implicit, la „tăierea" vadului.


La limita ruperii unei lansete: la ce este capabil Solid Spin?

La limita ruperii unei lansete: la ce este capabil Solid Spin?

2018-02-20 | Sursa: Halmos Mihály

Testul lansetei de spining Solid Spin a avut loc în ultima lună a anului. Deoarece testarea limitelor performanței unui băț de carbon nu sunt prea umane în vecinătatea punctului de îngheț, am așteptat ziua în care temperatura aerului a crescut puțin peste 10 grade. Specialitatea bățului este caracterul "industrictibil" al materialului solid din carbon și, la fel precum alții, am fost și eu curios cel mai mult de aflarea punctului critic și de aflarea...


La method iarna? Și încă cum!

La method iarna? Și încă cum!

2018-01-03 | Sursa: Szabó Bence

„Ce este bun în faptul, că toată ziua stai la zero grade Celsius dârdâind lângă bățul de pescuit știind că nici nu este sigur că prinzi ceva?" Nu-i așa, prieteni pescari, că această întrebare nu doar mie mi l-au pus de vreo o mie de ori? Pescuitul în apele reci are o atmosferă aparte, ce nu poate fi comparat cu nimic altceva! Nu de mult, prima oară în viața mea, într-o ninsoare abundentă am putut să-mi practic hobbyul...


La știucă simplu, eficient

La știucă simplu, eficient

2017-11-13 | Sursa: Halmos Mihály

Fiind vorba despre pescuit la știucă, pe lângă pescuitul de spining dinamic, sportiv și plin de imaginație nu trebuie să uităm nici de stilul de pescuit încă îndrăgit de foarte mulți pescari, și anume pescuitul la răpitori cu peștișori vii. Această tehnică merită să se practice odată cu sosirea toamnei, odată cu răcirea treptată al apelor de la noi, atunci când peștii pașnici încep să se retragă în grupe mai mari spre ape mai...


Atenție, mușcă!

Atenție, mușcă!

2017-10-12 | Sursa: Lukácsi Béla

Dintre peștii prădători de la noi, știuca are cei mai ascuțiți dinți, cărora retezarea unui fir de monofilament simplu sau unui fir textil nu pune mari probleme, de aceea este inevitabil folosirea unei strune corespunzătoare. Gama de strune folosite la pescuitul răpitorilor este foarte variată în zilele noastre, utilizarea lor fiind importantă mai ales la pescuitul la știucă. Pe piață se pot achiziționa mai multe tipuri de strune, dar care la ce folosește? Păi, să...


Noaptea crapilor mari

Noaptea crapilor mari

2017-10-04 | Sursa: Halmos Mihaly

Ținutul Somogy. Regiunea deluroasă cu o mie de fețe, aflată între Balaton și Dráva, unde oricând merită să te întorci. Aventurierilor de genul meu este un fel de Mecca ce trebuie vizitat, unde pescuiturile la crap pe amurg lasă amintiri de neuitat în mintea pescarului. Păi da, chiar și câte o ieșire mai scurtă de doar câteva zile are efecte "terapeutice", îmi place nespus de mult să mă reîntorc aici, să fug din zgomotul marelui...


În acțiune setul pentru avat de la Wizard

În acțiune setul pentru avat de la Wizard

2017-09-22 | Sursa: Halmos Mihály

Momentul nu ar fi putut fi mai bun, premiera pentru cea mai nouă mulinetă și lansetă de avat al familiei Wizard a căzut chiar la începutul sezonului de spining. Am așteptat cu duo-ul ASP Spin pentru scenele cu atacurile avaților din zori și seri de iulie și nu mi-a fost greu să mă îndrăgostesc de lanseta bine concepută, ce mă ajută să lansez și mai departe și de mulineta ce dictează un tempo în mare viteză nălucilor. Mulineta ASP Spin este...


ÎN CURENT, CU RIVER FEEDER!

ÎN CURENT, CU RIVER FEEDER!

2017-08-14 | Sursa: Halmos Mihály

Regulă de aur, că peștii de talie din ape curgătoare trebuie căutați în curent. În regulă, dar ce să facem și cum să pescuim acolo unde curentul este regele? Pescuitul cu feeder în curenți puternici este o adevărată provocare nu doar nouă, ci și echipamentului nostru. Ca să dau un exemplu pe Dunăre, la Budapesta (la cote de vară) se măsoară de regulă 1600-1700 m3/s debit de apă, care nu este deja încet. Și ca să demonstrez altfel, cu un...


VĂ PREZENTĂM - BENZAR COMPETITION FEEDER

VĂ PREZENTĂM - BENZAR COMPETITION FEEDER

2017-08-08 | Sursa: Nagy Levente

După lungi așteptări, în sfârșit a sosit noua lansetă din gama BENZAR, botezată BENZAR COMPETITION FEEDER! Cine au ținut în mână una din lansetele din gama Benzar, aceia știu că merită să aștepți pentru aceste lansete! Petru cei ce nu s-au întâlnit cu aceste lansete și ar dori să afle mai multe despre ele, lor voi încerca mai jos să descriu mai amănunțit acest produs. ET BENZAR COMPETITION FEEDER-CU RECOMANDAREA LUI...


S-a născut o nouă gamă de lansete - ET FINESSA CARP FEEDER

S-a născut o nouă gamă de lansete - ET FINESSA CARP FEEDER

2017-08-01 | Sursa: Nagy Levente

Echipa de dezvoltare ENERGOFISH s-a întrecut pe sine! Printre noutățile din acest an se numără mai multe lansete, mulinete și alte articole de înaltă calitate, care au fost proiectate pentru a face mai ușoară treaba pescarilor și de a face mai confortabilă pescuitul. Unul dintre astfel de produse bine realizate este și lanseta (gama de lansete) FINESSA CARP FEEDER, care foarte repede și-a atras atenția asupra sa. Și nu din întâmplare căci, astfel a...


Istoria argintului – interviu cu Benzár Zsolt

Istoria argintului – interviu cu Benzár Zsolt

2017-07-31 | Sursa: Szabó Bence

În ultimul sfârșit de săptămână al lunii iunie a fost organizat al VII.-lea Campionat Mondial de Pescuit la Feeder în Portugalia, la care au participat 22 de țări. Concursul a fost incredibil de interesant deoarece de foarte mici diferențe a depins cine se bucură cu medalie în jurul gâtului său și cine se întoarce acasă dezamăgit la finalul cursei organizat în una dintre țările cele mai vestice al Europei. La sfârșitul unui...


Match, feeder, rubeziană, sau poate bologneză?

Match, feeder, rubeziană, sau poate bologneză?

2017-06-08 | Sursa: Nagy Levente

Dacă am fi filmat, precis i-aș fi dat numele de „Războiul metodelor". Care este acum cea mai prinzătoare metodă de pescuit de staționar? Acest lucru am dorit să aflăm cu ocazia concursului de pescuit „de casă" organizat în doar câteva clipe. Fiecare locație, fiecare apă impune altă și altă metodă, astfel că la întrebarea mai sus pusă nu se poate răspunde la general, căci o mulțime de lucruri influențează pescuitul în sine,...


Carași la bologneză

Carași la bologneză

2017-05-18 | Sursa: Alex Gavan

În apropierea Clujului există câteva lacuri pentru pescuit sportiv, bine populate, unde ne putem bucura de câteva ore de pescuit cu activitate maximă. Unul dintre cele mai bune exemple este lacul de pescuit sportiv din localitatea Câmpenești, un lac foarte bine întreținut, cu pontoane generoase și unde, așa cum sugerează numele, pescuitul se practică strict în regim "catch&release". Pentru prima mea partidă de pescuit pe această amenajare am...


Crapii de la frontieră

Crapii de la frontieră

2017-05-10 | Sursa: Tudor Octavian

Ne aflăm în luna aprilie , când vremea de primăvară este înca destul de capricioasă, dar cu toate acestea ne-am hotărât să facem o partidă pe lacul de la Diosig, unde Dl Roman administratorul lacului ne-a făcut o invitație pe care cu siguranță nu am putut să o refuzăm . Lacul de la Diosig este foarte aproape de frontiera cu Ungaria, fiind un lac superb cu o suprafță de aproximațiv 25 de hectare și adâncimi destul de apreciabile,...


Benzar Mix - O campanie de ecologizare cu premii

Benzar Mix - O campanie de ecologizare cu premii

2017-04-24 | Sursa: Benzar Mix

Benzar Mix - O campanie de ecologizare cu premii Grija pentru natura trebuie să fie o preocupare pentru orice pasionat de pescuit. Din păcate, pentru mulți dintre pescari, păstrarea curată a locului de pescuit nu este o obișnuința. Indiferent că vorbim de râuri, helestee, Dunărea sau Deltă, vei găsi pe malul apei, resturi menajere și ambalaje folosite, care au fost aruncate fără nicio preocupare. Strange si predă în magazinele partenere Energofish 20 de...


Balastiera uitată

Balastiera uitată

2017-04-19 | Sursa: Nagy Levente

Noi pescarii suntem de mai multe feluri, pentru fiecare, provocarea vine de alt undeva, pentru fiecare distracția, relaxarea înseamnă altceva … Nouă, provocarea și totodată sursa de distracție ne este dată de ceea ce avem la momentul respectiv în față, la îndemână. Dacă pescuim pe o apă cu albitură mai multă, atunci contează numărul de bucăți sau greutatea finală, dacă însă avem o pistă cu crapi, atunci încercăm să...


Căutăm  colegi pasionați

Căutăm colegi pasionați

2017-04-08 | Sursa: Energofish

Alătură-te echipei noastre! Căutăm colegi pasionați care să facă parte din echipa de vânzări Energofish, Joburi disponibile: 1. Sales representative (agent vânzări) zona Moldova 2. Consultant vânzări retail - magazin Energofish Cluj Napoca Ce ne-am dori de la noii noștri colegi: - să aibă cunoșțințe despre pescuit si tehnici de pescuit - experientă in vânzări și comunicarea cu clienții - carnet de conducere (cat.B)...


Tactici de primăvara

Tactici de primăvara

2017-03-30 | Sursa: Alexandru Gavan

Primăvara devreme temperatura apei este în general destul de scăzută, iar soarele poate avea o influență importantă asupra încălzirii apei din anumite zone ale lacurilor. Acest fenomen produce de obicei și deplasarea peștilor spre zonele cu apă puțin mai caldă. Localizarea acestor zone este un factor esențial pentru a ne asigura o partidă de primăvară cât mai reușită, iar de cele mai multe ori este necesară schimbarea locului de pescuit pentru...


Pești din buza ghieții

Pești din buza ghieții

2017-03-24 | Sursa: Nagy Levente

Cât de mult am așteptat această clipă… A sosit! Am primit vestea de la un trecător, cum că gheața de pe barajul din apropierea orașului s-a îndepărtat la câțiva metrii de mal. Acest lucru am așteptat de luni de zile, astfel că nu au trecut nici câteva ceasuri și eram printre primii care erau pe marginea lacului... Vremea din ultimele zile s-a încălzit, fapt care a dus la topirea zăpeziilor din munți, depitul pâraielor a crescut,...


Pe verticală  – Salmo Chubby Darter

Pe verticală – Salmo Chubby Darter

2017-02-15 | Sursa: Nagy Levente

Un pescar pasionat nu se lasă de pescuit nici pe timp de iarnă! În ciuda frigului de afară iese pe o apă din apropiere, face câteva copci, nădește, pe urmă cu puțin noroc prinde câteva albituri și cu zâmbetul pe buze se întoarce acasă, cam așa arată scenariul perfect. Asta pentru pescarii de staționar, pentru împătimiții pescuitului la plută. Dar ce fac pescarii de răpitori, adepții spiningului? Cei mai mulți rămân acasă și...


Plătici de februarie

Plătici de februarie

2017-02-08 | Sursa: Ujvari Kristian-Robert

Întotdeauna încerc să-mi găsesc noului meu articol un titlu cât mai sugestiv care să reflecte în mare parte despre ce anume voi scrie în acel articol, un titlu în care cititorul să-și poate da seama ce vor conține rândurile de mai jos. Nu a fost altfel nici de data aceasta, căci prim planul le aparține plăticilor, însă nu doar despre pescuitul acestei specii de pești va fi vorba în cele ce urmează, dar dacă sunteți curioși...


Carași de sub gheață

Carași de sub gheață

2017-01-19 | Sursa: Nagy Levente

Vremea ultimelor zile și-a cam făcut de cap. Temperaturile coborâte, viscolurile ce au durat mai multe zile la rând ne-au îngreunat zilele. Pescuit … nici vorbă de așa ceva, ba chiar mai mult, nici măcar pe stradă nu s-a încumetat omul să iasă, darămite la pescuit. Și se pare că încă nu s-a terminat… Vremea nu ține deloc cu pescarii, și totuși, împreună cu câțiva amici, am luat direcția spre o baltă deschisă...


Ce să fie cadoul-Idei de cadouri pentru Crăciun

Ce să fie cadoul-Idei de cadouri pentru Crăciun

2016-12-01 | Sursa: Nagy Levente

Ajunul Crăciunului se apropie, în preajma sărbătorilor dorim să acordăm mai multă atenție familiei, prietenilor și celor din jur. Începem să ne facem planuri cu ce anume i-am putea surprinde, căci toată lumea știe că e bine să dai. Este atât de încântător când constatăm că am reușit să aducem bucurie cuiva. Dar acest lucru nu este ușor de realizat, căci e greu de nimerit pentru ce cadou s-ar bucura cu adevărat cel căruia îi...


Cu recomandarea unui campion – rețete Benzar Mix – prima parte

Cu recomandarea unui campion – rețete Benzar Mix – prima parte

2016-11-14 | Sursa: Nagy Levente

În zilele noastre oferta de nade pentru pescuit este extrem de bogată, diversificată, ce ușor poate duce în confuzie pescarul. Diverși fabricanți oferă nade, arome, aditivi, momeli, una mai bună ca cealalta, care folosite corespunzător fac față atât pescuitului de zi cu zi, cât și la nivel de concursuri. Și totuși, această vastă gamă de produse, care pe lângă că oferă pescarilor soluție pentru orice situație îl poate cu...


URBAN ASSAULT-SPECIAL LURES AND TACTICS

URBAN ASSAULT-SPECIAL LURES AND TACTICS

2016-11-11 | Sursa: Radu Dascalescu

Odată cu instalarea toamnei, apetitul peştilor răpitori creşte în mod cert. Un factor important este şi procesul de răcire uşoară a apei, fapt ce favorizează căderea vegetaţiei şi expunerea peştilor pradă acestora. De asemenea, ar fi bine să amintesc şi faptul că peştii pradă sunt oarecum mai uşor de prins din doua motive: lipsa zonelor unde se pot feri de răpitori ( vegetaţia se retrage) şi migraţia către maluri unde apa este mai caldă dar in acelaşi timp...


Crapi de noiembrie

Crapi de noiembrie

2016-10-31 | Sursa: Tudor Octavian

Suntem în noiembrie ,sfârsitul anului, final de sezon m-am hotărât să fac o ultimă iesire la match pe un lac unde există o populatie destul de buna de crap frumos şi aici ma refer la exemplare intre 1,5 kg. şi 4 kg ,asta auzisem de la un prieten care a mai pescuit pe acest lac. Era pentru prima dată când merg pe acest lac şi nu stiam mare lucru despre acesta, in afară că adâncimea apei este relativ mică între 1,2 metri si 1,5 metri ,...


Pe care s-o aleg? - Să fie WIZARD SKILL!

Pe care s-o aleg? - Să fie WIZARD SKILL!

2016-10-17 | Sursa: Nagy Levente

Cea mai importantă caracteristică al unui bun magazin de articole de pescuit este că, (cel puțin ar trebui să fie) cumpărătorii să părăsească magazinul satisfăcut și tot așa să se întoarcă din nou la magazin. Pentru acest lucru este nevoie binențeles de acele produse, care în zilele noastre satisfac cerințele atât din punct de vedere calitativ, cât și financiar. Puțin exagerat și presărat cu umor, aș spune că trăim într-o lume, unde...


Pescuit la distanţă 2

Pescuit la distanţă 2

2016-09-30 | Sursa: Radu Dascalescu

Deşi la prima vedere o rolă de fir de, să spunem 300 de metri, nu pare a cântări foarte mult, atunci când este desfăşurat şi se află in apă cel puţin 90 – 100 de metri din acesta, vom întâlni un factor determinant in trăsătura peştelui când vorbim de pescuitul “long range” : GREUTATEA firului principal. Dacă vă imaginaţi că vârful lansetei de feeder se îndoaie imediat ce peştele a absorbit momeala, vă...


Pescuit la distanţă

Pescuit la distanţă

2016-09-15 | Sursa: Radu Dascalescu

Când vine vorba despre pescuitul la distanţă in disciplina feeder, mulţi consideră "departe" pragul de 60 de metri. Pentru mine aceasta este o distanţă absolut normală şi nu are legătura cu ceea ce se numeşte "long range" . Spui că pescuieşti departe cu feeder-ul atunci când ai spart bariera de 90 de metri sau eşti pe undeva pe acolo. Orice metru peste acest prag implică o calibrare a echipamentului care poate aduce la palmares si lansări de 120 de...


La novac, simplu!

La novac, simplu!

2016-09-05 | Sursa: Nagy Levente

Puțini pescari pescuiesc concret la novac, această specie nu este una din favoritele pescarilor sportivi. Dar de ce este acest lucru astfel?Răspunsul este simplu. Această specie se hrănește cu plancton, astfel că nu este ușor de atras la cârlig. Există tehnici, metode care funcționează (TABLETA TECHNOPLANKTON), dar totuși puțini pescari sunt care se ocupă semnificativ cu aceasta. Cele mai multe capturi de novac sunt întâmplătoare, în special...


Cu match-ul după crapi

Cu match-ul după crapi

2016-08-17 | Sursa: Alexandru Gavan

De câteva săptămâni, prietenul și colegul Andrei îmi povestea că pe balta lui, pescăria “La Micuțu”, situată lângă orașul Ocna Mureș, se prind destul de mulți crapi, așa că nu am putut să refuz invitația acestuia de a veni și a mă convinge singur de situație! :) Am ales sa pescuiesccu match-ul la o distanță de doar 15 – 20 de metrii de mal, pentru asta a fost necesarăvarianta de 3,90 metrii a bățului EnergoTeam Black...


Magazin 2018 ianuarie
2018-02-01 13:37:22

Magazin 2018 ianuarie

Stiucile de sub ghiata
2018-01-18 22:31:33

Stiucile de sub ghiata

Cupa Profi Mix 2010 (106 Poza)